Wat waren de verschillen en overeenkomsten tussen de VOC en de WIC?
Er zijn verschillende verschillen en overeenkomsten tussen de WIC en de VOC. Deze afkortingen hebben allebei verschillende betekenissen en werken op een andere manier.
De VOC.
In de 16e eeuw deed Nederland volop mee aan de Europese expansie. Hollandse kooplieden stuurden schepen naar Azië om er specerijen te kopen. Hun compagnieën zorgden eerst voor veel winst, maar later kwam er veel concurrentie waardoor de winsten al sneller omlaag gingen. In 1602 grepen de Staten-Generaal in. Ze lieten compagnieën uit 6 Hollandse en Zeeuwse steden opgaan in 1 bedrijf. Het bedrijf de VOC de afkorting betekend Verenigde Oost-Indische Compagnie. De VOC werd in maart 1602 opgericht. Het was het grootste handelsbedrijf ter wereld met vrij verhandelbare aandelen. Voortaan mocht alleen dit wereld bedrijf handel hebben met Azië. Door dit monopolie (alleenrecht) bleven de prijzen en dus ook de winsten hoog. Dit was dus een groot voordeel voor de VOC. De VOC mocht van de Staten-Generaal alles doen wat goed was voor de handel. Ze mochten zelfs oorlog voeren als dat nodig was. Op de grote schepen gingen kanonnen en soldaten mee. Met veel geweld jaagde de VOC de Engelsen en Portugezen uit de Molukken en dwong de Molukkers hun specerijen alleen aan de Nederlanders te leveren. In 1621 werd het Molukse eilandje Banda helemaal uitgemoord. Dit gebeurde omdat de Bandanezen toch specerijen bleven verkopen aan de Portugezen en Engelsen. De gouverneurs-generaal was de hoogste baas van de VOC in Azië. De Javaans stad Jacarta werd veroverd. De naam van de stad werd veranderd naar Batavia. Batavia werd de aankomst- en vertrekhaven van alle VOC-schepen die tussen Europa en Azië voeren.
Handel in azië
De VOC Vervoerde niet alleen Aziatische producten naar Europa, maar deed ook mee aan de handel in Azië zelf. Om handel te kunnen drijven stichtte de VOC op alle Aziatische kusten Factorijen (handelsposten). Bijvoorbeeld in China werd zijde gekocht, die in Japan werd geruild voor zilver. Dat werd weer verhandeld tegen textiel.
De WIC.
In 1621 richtte de Staten-Generaal de West-Indische Compagnie (de WIC) op voor handel met west-Afrika en Amerika. Net als de VOC was het een Hollandse-Zeeuwse onderneming en kreeg ook de WIC een handelsmonopolie. Maar de WIC was in het west lang niet zo sterk als de VOC was in de oost. De WIC kreeg naast handel ook nog een taak. Meedoen aan de Tachtig jarige oorlog. De WIC moest Spanje op zee bestrijden. Spanje betaalde de oorlog met zilver uit Amerika. Elk jaar ging een vloot met tientallen schepen vol zilver naar Spanje toe, beschermd door zwaar bewapende oorlogsschepen. Een groot succes voor de WIC was behaald door kapitein Piet Hein in 1628. Hij voerde 31 schepen naar Cuba, waar de jaarlijkse ‘zilvervloot’ kwam. Met zilver uit Peru en Mexico. De buit was zo groot dat zijn mannen er wel acht hele dagen mee bezig zijn geweest om al het zilver in hun eigen schepen te laden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb